top2
bottom2

TRIODIO

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου την 11 Μαΐου 2018, και υπό την αιγίδα Διεθνής Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», έλαβε χώρα η καθ’ έτος τελούμενη προς τιμή των Δύο Αγίων Αγιολογική Ημερίδα, η οποία εφέτος είχε ως γενικό τίτλο «Η διαχρονικότητα αξία του έργου των Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου», στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Περιβολακίου.

Κατά την έναρξη της Ημερίδος, ανεγνώσθησαν τα Χαιρετιστήρια Μηνύματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο.

Την έναρξη των εργασιών της Αγιολογικής Ημερίδος, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την άριστη προεδρεία του κ. Αστερίου Καραγιοβάννη, Θεολόγου-Καθηγητού της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως και στελέχους της Διεθνούς Ακαδημίας της Μητροπόλεως Λαγκαδά, κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο οποίος και αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες αυτές μορφές της Ορθοδοξίας, κάνοντας λόγο περί της σπουδαιότητας του μεγάλου ιεραποστολικού έργου που επιτέλεσαν στα Σλαβικά Έθνη, το οποίο και τυγχάνει της παγκοσμίου αναγνωρίσεως έως και σήμερα.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου δια την Νόσο του Αλτσχάιμερ και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του Γήρατος, κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «H παγκόσμιος ακτινοβολία του ιεραποστολικού και εκπαιδευτικού έργου των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου».

Εν συνεχεία, ανεγνώσθη η εισήγηση του Προκοσμήτορος και Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτου στην οποία ανεπτύχθη το θέμα: «Το πρόβλημα της εθνικότητας των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου».

Τρίτη και τελευταία εισήγηση ήταν του κ. Βάϊου Κυρίτση, Δρ. Θεολογίας και Διδάσκοντος στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., ο οποίος και παρουσίασε την μελέτη του με θέμα: «Η ιστορική εξέλιξη της γραφής των Σλάβων και ο ρόλος της στην ανάπτυξη του πολιτισμού τους».

Μετά το πέρας των τριών εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ευρεία συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθυνε το κοινό προς τους ομιλητές του συνεδρίου, σχετικές με τα θέματα τα οποία εκείνοι ανέπτυξαν, ενώ στον ληκτικό του χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνη κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό πλαίσιο της καθιέρωσης της εορτής τους από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Α΄ (Παπαγεωργίου), την προσπάθεια θεμελιώσεως του Ιερού Ναού από τον μετέπειτα Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Λεωνίδα, και τελικώς την ανέγερση μετά από πολλούς αγώνες και προσπάθειες του περικαλλούς Ιερού Ναού των Αγίων στην Θεσσαλονίκη από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β΄ (Χρυσοφάκη), στον οποίο και είχε την τιμή και την ευλογία να διακονήσει ως πρώτος προϊστάμενος, ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε και όλους τους ομιλητές για την τόσο καίρια και σωστή ανάπτυξη των θεμάτων τους, φωτίζοντας άγνωστες πλευρές από το βίο, το έργο και την προσωπικότητα των δύο Αγίων Ισαποστόλων Θεσσαλονικέων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

  • Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Λέοντος Κατάνης, Αγάθωνος, Βησσαρίωνος

   
   

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ