top2
bottom2

001Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου πραγματοποίησε Σεμινάριο Υμνολογίας στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Αγίων Μετεώρων, όπου η Υμνογράφος Θεοτέκνη Μοναχή μίλησε στους μαθητές και μαθήτριες της Σχολής για τους παλαιότερους Μεγάλους υμνογράφους της Ορθοδοξίας, αλλά και τους σύγχρονους. Οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις στην αδελφή για την αγία τέχνη της υμνογραφίας και για τα χαρίσματα που πρέπει να διαθέτει ένας υμνογράφος.

Η αδελφή Θεοτέκνη τόνισε πως, όποιος ασχολείται με την υμνογραφία, οφείλει να είναι άριστος γνώστης της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, αλλά και των μεγάλων αρχαίων ποιητών όπως ο Όμηρος και ο Πίνδαρος. Απαραίτητη επίσης για τον υμνογράφο είναι η γνώση των δογμάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, των συγγραμμάτων των Μεγάλων Αγίων Πατέρων διότι το κάθε πόνημα του υμνογράφου περνά από την έγκριση της Ιεράς Συνόδου, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σπουδαίες ήταν και η συμβουλές που έδωσε η αδελφή Θεοτέκνη προς τους μελλοντικούς Ιεροψάλτες της σχολής για το ήθος που πρέπει να κοσμεί τον Ιεροψάλτη. Οι ψάλτες ανέφερε οφείλουν να ψέλνουν με πνεύμα ταπεινώσεως, να κατανοούν το νόημα αυτών τα οποία ψέλνουν και ό,τι ψέλνουν να το ψέλνουν μέσα από την καρδιά τους. Οι ζηλοτυπίες, οι εγωισμοί και η αυτοπροβολή πάνω στα ψαλτήρια δεν έχουν χώρο. Η βυζαντινή μουσική είναι κατεξοχήν χορωδιακή Μουσική, εξυπηρετεί την κατάνυξη των ακολουθιών της Εκκλησίας μας και κυρίως υπηρετεί τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας που έχουν ως σκοπό την Ψυχική Θεραπεία του ανθρώπου.

Αφού οι σπουδαστές της Σχολής και οι καθηγητές τους δέχτηκαν την πλούσια φιλοξενία των αδελφών της Ιεράς Μονής στην συνέχεια κατέβηκαν στην πόλη της Καλαμπάκας όπου ξεναγήθηκαν και τέλεσαν τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου υπάρχει ο μοναδικός άμβωνας στο κέντρο του ναού από τον 11ο αιώνα μ.Χ.

Οι καθηγητές της Σχολής Ευθύμιος Σπύρου, Νεκτάριος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου εξήγησαν στους μαθητές πως κατά το κοσμικό τυπικό κατά τους Βυζαντινούς χρόνους έως την πτώση της Πόλεως χρησιμοποιούσαν στην λατρεία οι ιερείς και οι ψάλτες τον άμβωνα. Ο πρωτοπαπάς, ο διάκονος, ο πρωτοψάλτης, ο δομέστιχος, ο μονοφωνάρης, ο αναγνώστης ή κανόναρχος είχαν συγκεκριμένη θέση και κίνηση πάνω και γύρω από τον άμβωνα καθώς και στον νοητό διάδρομο μέχρι την Ωραία Πύλη.

Επίσης έγινε λόγος στο σεμινάριο για τον χορό των ορφανών που αποτελούνταν από μικρά παιδιά τα οποία με λευκές στολές έψελναν τα «Κύριε ελέησον», την ακολουθία της Υπαπαντής του Κυρίου και την Αρχή της Ινδίκτου, 1η Σεπτεμβρίου. «Αι άδουσαι» ήταν χορός γυναικών που έψαλαν ορισμένες ακολουθίες καθώς και στις επίσημες τράπεζες που παρέθετε ο Αυτοκράτορας στον κλήρο και τον λαό μετά της μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης.

Στο τέλος του εσπερινού ο εφημέριος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Κουκουράβας συγκινημένος από τις ψαλμωδίες των μικρών παιδιών της σχολής, με δάκρυα στα μάτια, ξενάγησε με όμορφες θεολογικές παρατηρήσεις τους σπουδαστές στον αρχαίο ναό. Παρουσίασε της αγιογραφίες, το ψηφιδωτό του δαπέδου, το κιβώριο της Αγίας Τραπέζης και το Σύνθρονο του Ιερού. Τέλος με πολλή αγάπη κέρασε και ξεπροβόδισε την όμορφη αυτή παρέα.

Το βραδάκι καθηγητές και μαθητές της σχολής ήπιαν το καφεδάκι τους στην πλατεία της Καλαμπάκας με τον καταρράκτη κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Αγίων Μετεώρων και στην συνέχεια πήραν τον δρόμο της επιστροφής γεμάτοι με όμορφες εμπειρίες και καινούργιες γνώσεις.

Η διεύθυνση της σχολής οφείλει να ευχαριστήσει, τον Πρόεδρο της Σχολής Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο για την οικονομική και ηθική ενίσχυση του σεμιναρίου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο για την ευλογία του να πραγματοποιηθεί το σεμινάριο στην αρχιερατική του περιφέρεια, την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου και την ηγουμένη της Χριστονύμφη Μοναχή για την άψογη φιλοξενία τους, την υμνογράφο και συγγραφέα αδελφή Θεοτέκνη Μοναχή για τους εποικοδομητικούς της λόγους και τέλος τους καθηγητές και σπουδαστές της σχολής που εργάστηκαν για την άψογη πραγματοποίηση του σεμιναρίου.

  • Κυριακή 26 Μαΐου Κυριακή της Σαμαρείτιδος,
    Κάρπου και Αλφαίου, Αλεξάνδρου

   
   

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ