top2
bottom2

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμη και παιδιά, Τρικαλινές και Τρικαλινοί από κάθε γωνιά του νομού, αλλά και από όμορες περιοχές βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 11 Ιουλίου 2018 στην Κεντρική Πλατεία των Τρικάλων για να διαδηλώσουν για την Μακεδονία.

Όλοι μαζί ένωσαν τις φωνές στέλνοντας το μήνυμα της Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της πόλης των Τρικάλων συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα Τρικάλων. Διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, φωνάζοντας για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας που δεν χαρίζεται.

Η κινητοποίηση στηρίχτηκε τις δύο Ιερές Μητροπόλεις του Νομού, Τρίκκης και Σταγών και Σταγών και Μετεώρων, από φορείς και Συλλόγους της πόλης και του νομού. Αγκαλιάστηκε από τους Τρικαλινούς, όπως κι από κάθε Έλληνα σε παρόμοιες εκδηλώσεις που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς στην Θεσσαλία αλλά και πανελλαδικά.

Από νωρίς το απόγευμα στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων άρχιζαν να προσέρχονται πολίτες. Μεμονωμένοι, είτε σε γκρουπ καθώς σε κάποιες των περιπτώσεων από την περιφέρεια ναυλώθηκαν και λεωφορεία για την μεταφορά των πολιτών. Λίγα λεπτά πριν τις 8, η κεντρική πλατεία, όπως επίσης η κεντρική πεζογέφυρα και η Β. Τσιτσάνη (μπροστά της Πλατείας) άρχισε να γεμίζει από κόσμο, που ένωναν τις φωνές τους με συνθήματα υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Φορώντας γαλανόλευκα και με ελληνικές σημαίες στα χέρια, οι συγκεντρωμένοι τάχθηκαν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, για το ονοματολογικό.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε με χαιρετισμό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει Ελλάς χωρίς Μακεδονία, όπως δεν υπάρχει Μακεδονία έξω από την Ελλάδα.

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος έλαβε στη συνέχεια το λόγο, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι η Ελλάδα για μια φορά ακόμη έπεσε θύμα των διεθνοπολιτικών συμφερόντων.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης υπήρξε ο κ. Σάββας Καλεντερίδης, Αν/χης ε.α., ο οποίος στην ομιλία του πραγματοποίησε αναφορά στην ιστορία της Μακεδονίας από την εποχή του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίων Πολέμων. Τόνισε ότι παραδόθηκε αμαχητί η Μακεδονία με την υπογραφή των Πρεσπών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι Έλληνες πονούν για την Μακεδονία, όχι όμως και οι Σλάβοι.

Ρίγη συγκίνησης προκλήθηκαν στην ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τους παρευρισκομένους, όπως και στο τραγούδι «Μακεδονία Ξακουστή του Αλεξάνδρου η Χώρα».

Στην συνέχεια παραθέτουμε τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος:

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική»

Αυτή την βεβαιότητα βροντοφωνάζουμε σήμερα εδώ στο κέντρο της πόλεώς μας.

Μια βεβαιότητα που πηγάζει από την ιστορική ταυτότητα του λαού μας. Εδώ, από τα Τρίκαλα, ο Επίσκοπός σας, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο κλήρος, oι άρχοντες και ο λαός του Θεού, διαμαρτύρονται προς όλους, εκτός και εντός των τειχών, που επιχειρούν τη διαστρέβλωση της ιστορίας του έθνους μας.

Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας διά της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά τον μήνα Ιανουάριο του παρόντος έτους, (υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄), μέ ανακοίνωσή της εξέφρασε, με δυνατό και ελληνοπρεπή τρόπο, την ψυχή του Έθνους, δηλώνουσα ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου της ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους.

Έχουμε υποστεί καρτερικά τα τελευταία χρόνια ποικίλες θλίψεις. Όλοι μας υπομείναμε τις οικονομικές στερήσεις, γογγύξαμε μα δεν εναντιωθήκαμε! Τα υπομείναμε  Για το καλό της Πατρίδας μας. Τα δεχθήκαμε για να ορθοποδήσει η Πατρίδα!

Μέχρις εκεί!

Φτάνει πια! Δεν επιτρέπουμε να διαπραγματεύονται το εθνικό μας φρόνημα! Αυτά που κερδήθηκαν με αίμα δεν μπορούν να ξεπουληθούν με το μελάνι μιας υπογραφής.

Ε λοιπόν, ΟΧΙ, δεν θα μας πάρετε και την ψυχή μας. Σ’ αυτή γράφεται ανεξίτηλα η ελληνικότητά μας.

Έζησα για τα μισά χρόνια της ζωής μου στην Μακεδονική γη, στην πρωτεύουσά της, τη Θεσσαλονίκη. Εκεί βίωσα το μεγαλείο της ψυχής, του Έλληνα Μακεδόνα. Εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος με τον άγιο Δημήτριο, ζει στις ψυχές των ανθρώπων.

Η οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού, τον οποίον διέδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος στα πέρατα της γης, εκεί στην Μακεδονική γη, ταυτίζεται με το οικουμενικό μήνυμα της χριστιανικής πίστης και αγάπης.

Γι’ αυτό οι Έλληνες Μακεδόνες είναι άνθρωποι θεόφιλοι, παναγιόφιλοι, αγιόφιλοι, ανοιχτοί, μεγαλόψυχοι, ευσεβείς, και φιλόξενοι.

Αυτός ο τρόπος ζωής είναι η παρακαταθήκη των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων και της Χριστιανικής πίστεως των Αγίων και των Ηρώων της πίστεως και της πατρίδος μας.

Αυτή την παράδοση επεχείρησαν από τις αρχές του εικοστού αιώνα να καπηλευτούν όλοι οι γύρω γειτονικοί λαοί. Χρυσές ιστορικές σελίδες αγώνων υπερασπίσεως της Ελληνικής Μακεδονικής γης έγραψαν οι Μακεδονομάχοι ήρωες. Μακεδονομάχοι Έλληνες απ’ όλη την Ελλάδα, την Κρήτη, τη Μάνη, τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, κα. συντάχθηκαν για την διαφύλαξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας και το πέτυχαν με πολύ κόπο και αίμα.

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης, Μητροπολίτης Καστορίας, ο Αιμιλιανός Λαζαρίδης, Μητροπολίτης Γρεβενών, ο Άγιος Χρυσόστομος Καλαφάτης, Μητροπολίτης Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης, ο ένδοξος Παύλος Μελάς, ο καπετάν Άγρας, ο αγωνιστής Χρήστος Κώττας, ο Λάμπρος Κορομηλάς, αγωνίσθηκαν ο καθένας από το μετερίζι του για την απελευθέρωση και την διάσωση της Μακεδονίας μας.

Συνέχεια μνημονεύουμε τους ήρωες του «Μακεδονικού Αγώνα», αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελληνικότητα της Μακεδονία μας, και για την διατήρηση των προγονικών εστιών μας αλώβητων από ξένες επιβουλές. Καυχόμαστε για τους Μακεδόνες που διέσωσαν τις ελληνικές παραδόσεις στην Μακεδονική γη των Ελλήνων.

Οι Μακεδόνες μεγαλούργησαν και μεγαλουργούν μέχρι σήμερα σε κοινή πορεία, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες της Θράκης, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, όλους τους Νησιώτες μαζί μ’ εμάς τους Θεσσαλούς.

Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς Μακεδονία, αλλά και δεν υπάρχει Μακεδονία έξω από την Ελλάδα!

Οι δόλιες επιδιώξεις των Σκοπιανών αποτελούν ιεροσυλία για την ιστορικότητα της Μακεδονικής γης και παράδοσης. Μια παράδοση συνυφασμένη με την παρουσία των Αγίων μας που έδρασαν στην Μακεδονική γη και διατήρησαν ακέραια την ιστορική της καταβολή, ούτως ώστε να παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα η εθνική μας ταυτότητα. Πρέπει να κατανοήσουμε τις βαθιές ρίζες του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού μας.

Το όνομα Μακεδονία προσδιορίζει τον ελληνικό τρόπο ζωής, με τον οποίον έζησαν οι πατέρες και μητέρες μας, που ζούμε σήμερα εμείς οι απόγονοί τους και που θα ζήσουν στο μέλλον και τα παιδιά μας.

Οι Σκοπιανοί έχουν δικαίωμα να βρούνε την πραγματική ιστορία τους και με αυτή να φτιάξουν δική τους ζωή και το μέλλον τους, αλλά όχι να επιχειρούν να κλέψουν την δική μας.

Το όνομα τους ΔΕΝ μπορεί να ταυτίζεται με την αυτοθυσία μας και τους δικούς μας αγώνες.

Αδέλφια μου, Έλληνες Μακεδόνες, όλοι εμείς οι Τρικαλινοί, είμαστε δίπλα Σας, και οι αγώνες Σας είναι αυτόματα και δικοί μας!!! Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κλέψει το όνομα της Μακεδονίας. Θα είμαστε εδώ και με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσον, που το ελληνικό σύνταγμα μας παρέχει ως δικαίωμα, θα διαμαρτυρηθούμε μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας.

Η τοπική μας Εκκλησία σήμερα βρίσκεται εδώ, και παράλληλα στο πλευρό κάθε αδικημένου Μακεδόνα, απαγκιστρωμένη και ανεξάρτητη από κάθε πολιτική ή κομματική τοποθέτηση. Δεν επιδιώκουμε να πολιτευτούμε, ούτε να αντιπολιτευτούμε με οποιαδήποτε πολιτική κατάσταση, αλλά εκφράζουμε με συναίσθημα πραγματικής ευθύνης την αγωνία όλου του Ελληνικού λαού που επιθυμεί να πορεύεται το μέλλον του με σύμμαχο τον λαμπρό πολιτισμό του και την εθνική του ταυτότητα. Δεν είμαστε εθνικιστές! Είμαστε γνήσιοι Πατριώτες που πονάμε για την Μάνα Πατρίδα μας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, μετά από παράκληση των διοργανωτών της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, αποδεχτήκαμε να απευθύνουμε αυτές τις γεμάτες ευθύνη και προβληματισμό, σκέψεις μας, ώστε ο λαός μας να γνωρίζει ότι η Εκκλησία δεν είναι ένας ευθυνόφοβος αναχρονιστικός θεσμός, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός με υπευθυνότητα για την διασφάλιση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν την ευλογημένη χώρα που ονομάζεται Ελλάδα!!!

Η τοπική μας Εκκλησία στα πλαίσια της διαμαρτυρίας αυτής συμμετέχει ενεργά με τον τρόπο που εκείνη γνωρίζει μέσα από την παράδοσή της. Αμέσως μετά από το συλλαλητήριο αυτό, καλώ άπαντες να συμμετέχετε στην ιερά αγρυπνία που θα τελεσθεί στον Μητροπολιτικό μας Ναό του αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου. Να προσευχηθούμε με όλη την θέρμη της καρδιάς μας για την φιλτάτη πατρίδα μας, την Μακεδονία μας, την Ελλάδα μας.

Στην προσευχή μας αυτή θα παρακαλέσουμε τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος έλεγε ότι στην άλλη ζωή μεταξύ άλλων ο Κύριος μας Ιησούς θα μας ζητήσει λόγο και για το τι κάναμε για την πατρίδα μας. Όπως οι Προφήτες του Ισραήλ συμμετείχαν στη ζωή του έθνους ενεργά με τον τρόπο τους, προσεύχονταν, θρηνούσαν, κήρυτταν μετάνοια και προφήτευαν για τα επερχόμενα δεινά, το ίδιο και ο Γέροντας δεν ήταν αδιάφορος και απαθής στα θέματα της Πατρίδας. Ο προφήτης δεν ήταν εθνικιστής που έλεγε: «Δια Σιών ου σιωπήσομαι». Το ίδιο και η στάση του Γέροντα ήταν καθαρά πνευματική.

Όλοι μαζί, αδελφοί μου, ενωμένοι και με μια φωνή πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση στη ζωή μας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε και να μεγαλουργήσουμε.

Η διαίρεση και ο αλληλοσπαραγμός μεταξύ μας, το γνωρίζουμε καλά από την ιστορία, μόνο δεινά και καταστροφές επέφερε στο έθνος μας. Ως Έλληνες, επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι. Ενωμένοι ως οικογένειες, ως κράτος, ως έθνος για να δούμε επιτέλους προκοπή στον τόπο μας, έχοντας πάντοτε ως συνδετικό σύνδεσμο την Εκκλησία μας -τον Χριστό μας!

Με πολύ προσευχή, αλλά και με επιμονή στα μέσα που η δημοκρατική ελληνική πολιτεία μας παρέχει, ας μένουμε σταθεροί στις αξίες και στις παραδόσεις των προγόνων μας. Με τον τρόπο αυτό να είστε σίγουροι, πως θα δικαιωθούμε, διότι ο Θεός, είναι «δίκαιος καὶ δικαιοσύνας ἠγάπησεν». Αμήν.

Ο Θεός να είναι μαζί μας!!

Ζήτω η ελληνικοτάτη Μακεδονία μας.

Ζήτω το έθνος μας.

  • Σάββατο 25 Μαΐου Γ' εύρεσις Τιμίας Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου

   
   

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ