top2
bottom2

Η μνήμη της Προστάτιδος, Πολιούχου και Εφόρου της επαρχίας του Λαγκαδά, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου, εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, με επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων τον φερώνυμο και περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως.

Την κυριώνυμο ημέρα της μεγάλης εορτής, Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, τελέσθηκε λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Ανθίμου, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου, τους οποίους και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και Διάκονοι, μεταξύ αυτών και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Αθανασίου.

Κατά την διάρκεια της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τα αναλόγια του Μητροπολιτικού Ναού κόσμησαν με την παρουσία τους ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αριστογένης Ζαΐμης, πλαισιωμένος από τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στον Βίο και το Μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής καθώς επίσης και στην σημασία και τον ρόλο που έχουν οι Άγιοι της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων «ότι οι μνήμες, τα γεγονότα και τα Άγια Πρόσωπα αυτά, είναι αναγκαία στην κοινή προσπάθεια όλων των Χριστιανών για τον καθημερινό αγώνα της υπερπηδήσεως όλων των πειρασμών και των δυσκολιών». Ο νέος τρόπος ζωής, που έφερε ο Χριστός και βίωσε ως Θεάνθρωπος στον κόσμο, μας δίνει σε εμάς και το υπόδειγμα της βιωτής μας, μέσα από την αγάπη και την ταπείνωση. Η Αγία Παρασκευή με το παράδειγμά της, μας υποδεικνύει την λύση στα σημερινά αδιέξοδα της καθημερινότητας μας. Μόνο με υπομονή και καρτερία, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την μακαρία ταπείνωση, την αρετή δηλαδή εκείνη, η οποία μπορεί να μας απεγκλωβίσει από την εγωιστική μας απομόνωση και να μας καθοδήγηση στο άνοιγμα της αγάπης προς όλους. Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί με ασφάλεια στην καταξίωση και στο πραγματικό νόημα της ζωής. Η ταπείνωση, η υπομονή και η καρτερία μέσω των δοκιμασιών μας οδηγεί στην Σωτηρία».

Στην σύντομη προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τους παριστάμενους Αρχιερείς, τους ιερείς, τους ιεροψάλτες, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου, καθώς και τον απλό κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας, οι οποίοι με την παρουσία τους, όλο αυτό το διάστημα των λατρευτικών εκδηλώσεων, τίμησαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους, την μνήμη και την εορτή της Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως του Λαγκαδά, καθώς επίσης και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο, για την ευγενή καλοσύνη που είχε να ευλογήσει τις εόρτιες εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολεως, κομίζοντας απότμημα της Τιμίας Κάρας της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου, η οποία και φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα στην Μονή.

Προ της Απολύσεως τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των φονικών πυρκαγιών στην Αττική που χάθηκαν αδόκητα μέσα στην πύρινη λαίλαπα, ευχόμενοι την εξ’ ύψους παρηγορία στους συγγενείς των θυμάτων.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, προσφέρθηκε κέρασμα προς όλους τους παρισταμένους, ενώ οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στον Ιερό Ναό των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στην περιοχή των Λουτρών του Λαγκαδά, καθώς επίσης και το Βυζαντινό Μουσείο της Μητροπόλεως Λαγκαδά.

  • Τρίτη 23 Ιουλίου Φωκά και Απολλωνίου ιερομαρτύρων, Ιεζεκιήλ του προφήτου

   
   

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ