top2
bottom2

TRIODIO

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολο, τον ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου, τον φωτιστή της Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι’ εφέτος η μνήμη Του στον Καθεδρικό Ιερό Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.

Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Ιουνίου με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο καθιερωμένος Μέγας Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’ πλαισιουμένου υπό των Συνοδικών Μητροπολιτών, Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, καθώς και υπό των προσκεκλημένων υπό του Μητροπολίτου μας Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Γουϊνέας κ. Γεωργίου, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Σύρου κ. Δωροθέου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων, Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος, Μεθώνης κ. Κλήμεντος, του και Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, ως και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου.

Τον Θείο λόγο, κατ᾿ εντολήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, κήρυξε με θεολογική πληρότητα και παροιμιώδη ευφράδεια λόγου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, αναλύοντας την κατά Θεόν και Παύλον «μωρία του κηρύγματος».

Σύμφωνα με το επίσημο Πρόγραμμα, ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. κ. Προκόπιος Παυλόπουλος αφίχθη στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού και αφού προσκύνησε τα Ιερά Λείψανα και τις Ιερές Εικόνες, τον υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος στα προπύλαια του Ιερού Ναού και τον συνόδευσε στην προκαθορισμένη θέση του στο κέντρο του Ναού, ώστε να συνεχισθεί η Ιερά Ακολουθία.

Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού και πριν την Ιερά Λιτανεία ο ο οικείος Μητροπολίτης, απένειμε τον Χρυσό Μεγάλο Σταυρό Α΄ Τάξεως του Αποστόλου Παύλου, ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’.

Εν συνεχεία και πάντοτε υπό την Υψηλή παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και της Χώρας καθώς και πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε, ανά τις οδούς της πόλεως, η πάνδημος Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων Παναγίας της Παραμυθίας, του Αποστόλου Παύλου, φερομένων επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των Μοναστηριών της Ιεράς Μητροπόλεώς Κορίνθου Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων καθώς και η Ιερά Εικόνα πάντων των εν Κορινθία Αγίων.

Οι εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Παύλου, του και Πολιούχου της πόλεως Κορίνθου, συνεχίστηκαν με λαμπρότητα και κατά την Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Καθεδρικό Ιερό Ναό της πόλεως της Κορίνθου το πρωί της 29ης Ιουνίου, ανήμερα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ενώ της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γουϊνέας κ. Γεωργίου, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Σύρου κ. Δωροθέου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ιλίου κ. Αθηναγόρου, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος, ως και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν πλήθος ιερέων, προσκεκλημένοι με πρώτο τον Γέροντα και Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Πατριαρχικής Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ.

Προς τους παρισταμένους πιστούς, που κυριολεκτικά κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό και τους πέριξ αυτού χώρους, παρά τον αφόρητο καύσωνα, ομίλησε με θεολογική πληρότητα, χάρη και απλότητα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

  • Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου Βασιλείου ομολογητού, Προτερίου, Νέστορος μάρτυρος

   
   

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ