Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος στην Όσσα Λαγκαδά

032Επ’ ευκαιρία της ενθυμήσεως του γεγονότος, της κατά θαυμαστό τρόπο ανευρέσεως και ανακομιδής των Χαριτοβρύτων και Σεπτών Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεοπαρθενομάρτυρος Κυράννης (12 Σεπτεμβρίου 2011) και της Ιεράς Μνήμης του εκ Βερτίσκου καταγομένου Αγίου Νεομάρτυρος Γαβριήλ του Ιβηρίτου, ο οποίος μαρτύρησε εις την περιοχή των Κυδωνίων της Μικράς Ασίας, τελέσθηκε το εσπέρας της Παρασκευής 11 προς 12 Σεπτεμβρίου 2020 και μέσα σε κλίμα κατανύξεως, Ιερά Αγρυπνία με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων την πανέμορφη και ιστορική κωμόπολη της Όσσης, τόπος καταγωγής της Αγίας, η οποία και ευρίσκεται πλησίον της περιοχής του Βερτίσκου.

Φέτος λόγω της υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 50451 (ΦΕΚ 3332/τ. Β’/9-8-2020) Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ιερά Λιτάνευση των Σεπτών Λειψάνων της Αγίας και της Εικόνος του Οσίου Γαβριήλ, προς τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (πλησίον της Αγίας Τραπέζης του Ναού ευρέθησαν τα λείψανα το 2011).

Του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ενώ του Όρθρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εν συντομία στο χρονικό της ανευρέσεως των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Κυράννης, καθώς επίσης και στις λαμπρές τελετές που ακολούθησαν, τις οποίες και τίμησαν τότε με την υψηλή τους παρουσία, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αλλά και πλειάδα Αρχιερέων από όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και στην μορφή του Οσίου Γαβριήλ του Ιβηρίτου, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι η Όσσα και ο Βερτίσκος υπήρξαν κέντρα πνευματικής μαρτυρίας της Πίστεως μας.

Προ της Απολύσεως του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ο ανεγνώσθησαν τα Κόλλυβα της Αγίας, ενώ εν συνεχεία προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα σε όλους τους Προσκυνητές.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ