Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

«Τη αυτή ημέρα, Κυριακή τετάρτη των Νηστειών, μνήμην ποιούμεν του οσίου πατρός ημών Ιωάννου του συγγραφέως της Κλίμακος»

44444Πλησιάζοντας στο Πάσχα θα συνεχίσουμε και σήμερα με την παράθεση του Συναξαρίου της ημέρας. Υπενθυμίζουμε ότι την νοηματική μετάφραση την αλιεύουμε από το θαυμάσιο βιβλίο του ιερομονάχου π. Ιερωνύμου Δελημάρη «ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΉ». Να σημειώσουμε επίσης πως τα Συναξάρια έχουν γραφεί από το Νικηφόρο Κάλλιστο Ξανθόπουλο.

«Ο μακάριος Ιωάννης σε ηλικία δεκαέξι ετών, κάτοχος πλούσιας εγκυκλίου μορφώσεως για την ηλικία του, ανέβηκε σε μοναστήρι στο όρος Σινά και προσέφερε τον εαυτό του στο Θεό σαν ιερώτατο θύμα στην υπακοή του γέροντος Μαρτυρίου. Στη συνέχεια ύστερα από δεκαεννέα χρόνια έφυγε για να ζήσει μόνος του σαν αναχωρητής τη ζωή της ησυχίας.  Γι’ αυτό το σκοπό διάλεξε σαν τόπο ασκήσεως μία περιοχή που απείχε πέντε «σημεία*» απ’ το «Κυριακό*». Το όνομα της περιοχής του ασκητηρίου του ήταν Θωλάς. Πέρασε εκεί σαράντα χρόνια με διακαή έρωτα του Θεού και πυρπολούμενος αδιάκοπα από τη φλόγα της θείας αγάπης. Έτρωγε απ’ όλα όσα επιτρέπεται να τρώνε οι μοναχοί. Έτρωγε όμως πολύ λίγο και ποτέ ως το σημείο να χορτάσει, κι έτσι με μεγάλη σοφία -νομίζω- νικούσε το δαίμονα της υπερηφάνειας. Άλλα και τις πηγές των δακρύων του ποιος νους μπορεί να τις εξιστορήσει; Κοιμόταν τόσο μόνο, όσο του ήταν αναγκαίο ώστε να μην καταστρέψει με την αϋπνία τα λογικά του. Η πορεία του ήταν μία αδιάλειπτη προσευχή κι ένας ανέκφραστος θείος έρωτας. Αφού επιτέλεσε θεάρεστα όλα αυτά τα κατορθώματα και συνέγραψε την «Κλίμακα*», όπου εξέθεσε λόγους διδαχής γεμάτους καλοσύνη, αναπαύτηκε εν Κυρίω, όπως του άξίζε, το 603 μ.Χ., σε ηλικία ογδόντα ετών, έχοντας αφήσει και πολλά συγγράμματα.

Η μνήμη του τελείται στις 30 Μαρτίου. Εορτάζεται όμως και σήμερα, ίσως επειδή απ’ την αρχή της αγίας Τεσσαρακοστής αρχίζει συνήθως να διαβάζεται στις ιερές Μονές η «Κλίμακα» των λόγων του.

Διαλεχτός

Σημειώσεις:

Σημείο: Αρχαία μονάδα μετρήσεως οδικών αποστάσεων, όπως έχουμε εμείς σήμερα το χιλιόμετρο. Κάθε μονάδα μήκους στο δρόμο ξεχώριζε από την επόμενη με μία στήλη, η οποία ονομαζόταν «σημείο».

Κυριακό: Ο κεντρικός ναός ενός μοναστηριού ή μίας σκήτης.

Κλίμακα: Βιβλίο με λόγους (ομιλίες) του αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου. Περιεχόμενό τους η κλίμακα (σκάλα) των αρετών. Από το βιβλίο αυτό που συνέγραψε ο άγιος, πήρε των επωνυμία Ιωάννης (ο συγγραφέας) της Κλίμακος.