Πρόταση για δώρο Χριστουγέννων στα παιδιά μας

001Πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

Τώρα που φθάνουν τα Χριστούγεννα μαζί με τα παιχνίδια που θα αγοράσουμε στα παιδιά μας μπορούμε να τα προσφέρουμε και ένα χρήσιμο βιβλίο. Στο σαλόνι κάθε σπιτιού ή πάνω στο τζάκι πρέπει να βρίσκεται η Αγία Γραφή, η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη. Η ανάγνωση μιας και μόνο σελίδας από το ιερό αυτό βιβλίο διώχνει το άγχος της καθημερινότητας, ανοίγει τα μάτια της ψυχής και δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα της ζωής μας.

Η Βίβλος υπάρχει και εικονογραφημένη για τα παιδιά. Ας διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά μας, πώς ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Ας τους εξηγήσουμε ότι ο άνθρωπος δεν κατάγεται από τον πίθηκο, δεν είναι κι αυτός ένα από τα ζώα αλλά ο Θεός, αφού έπλασε τη γη και τον ουρανό, τα ζώα και τα φυτά, πήρε χώμα, έπλασε τον άνθρωπο και του χάρισε αθάνατη ψυχή που περικλείει το σώμα και του δίνει ζωή.

Mε την ιστορία του Κάιν και του Άβελ ας δείξουμε στα παιδιά μας πόσο καταστροφικό πράγμα είναι η ζήλεια, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι το φόνο. Με τη θυσία του Αβραάμ ας τους εμπνεύσουμε την αρετή της υπακοής. Με τις περιπέτειες του Ιωσήφ ας εξηγήσουμε στα παιδιά μας για τη Θεία Δικαιοσύνη και τη συγχώρεση που πρέπει να δείχνουμε στους συνανθρώπους μας.

Σημαντικό είναι να μάθουμε τα παιδιά μας από μικρά να προσεύχονται με το σημαντικότερο βιβλίο της Αγίας Γραφής, το Ψαλτήριο του Δαυίδ. Το παράδειγμα της έμπρακτης μετάνοιας του βασιλιά Δαυίδ, είναι ο πιο πειστικός τρόπος να μάθουν τα παιδιά μας να ζητούν συγγνώμη για τα λάθη τους.

Μπορούν τα παιδιά μας να είναι γελαστά και αισιόδοξα αν δε γνωρίζουν τα μηνύματα της Καινής Διαθήκης και ιδιαίτερα το βαθύτερο νόημα της Αναστάσεως;

Γιατί τα παιδιά μας ντρέπονται μπροστά στους φίλους τους να κάνουν το σταυρό τους; Γιατί κάθε πρωί στα σχολεία με δυσκολία βρίσκουν οι καθηγητές κάποιο μαθητή για να κάνει προσευχή; Μάθετε στα παιδιά σας τις περιπέτειες που πέρασαν οι Απόστολοι για να διαδώσουν το Ευαγγέλιο σε όλον τον κόσμο και τη μαρτυρική ζωή τους, έτσι δεν θα ντρέπονται γιατί είναι Χριστιανοί αλλά θα καμαρώνουν.

Όλα τα παιδιά σήμερα γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη ζωή των ποδοσφαιριστών, των ηθοποιών και των τραγουδιστών που είναι οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο. Ποιο παιδί, όταν το ρωτήσεις τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, θα σου πει θέλω να γίνω άγιος; Βάλτε τα συναξάρια των αγίων στα προσκεφάλια των παιδιών σας αν θέλετε να τα δείτε ευτυχισμένα. Όλοι, μικροί και μεγάλοι πρέπει καθημερινά πριν βγούμε από το σπίτι μας να έχουμε διαβάσει, είτε από το συναξάρι είτε από το διαδίκτυο το βίο του Αγίου που εορτάζει. Όλοι οι άγιοι είναι λαοφιλείς διότι μας παρηγορούν αλλά και μας δείχνουν πώς εφαρμόζεται το Ευαγγέλιο.

Από κάθε σπίτι επίσης δεν πρέπει να λείπουν τα Γεροντικά. Οι ιστορίες από την καθημερινή ζωή των μοναχών ανά τους αιώνες μας εμπνέουν τις αρετές της υπομονής, της ελεημοσύνης, της αγάπης, της αγνότητας, της ταπεινοφροσύνης και μας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα αποφύγουμε τα πάθη όπως η φιλαργυρία, η φιληδονία, η υπερηφάνεια, η κενοδοξία και ο εγωισμός που είναι η πηγή όλων των κακών στη ζωή μας.

Ας αφιερώσουμε λοιπόν λιγότερα χρήματα για ανούσια παιχνίδια και ας αγοράσουμε χρήσιμα βιβλία για την ψυχή των παιδιών. Ένα καλό βιβλίο μέσα στο σπίτι μπορεί να δώσει μια άριστη αφορμή για να κλείσουμε την τηλεόραση και να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας. Καλά Χριστούγεννα!