Γονείς, ας προσέξουμε τα παιδιά μας στην εφηβεία από το τσιγάρο και τα ναρκωτικά

2222Πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

Αγαπητοί γονείς προσοχή πρώτα στο τσιγάρο, διότι τα παιδιά που καπνίζουν στη συνέχεια δοκιμάζουν τσιγάρα από χασίς και αρκετά από αυτά καταλήγουν στα πιο σκληρά ναρκωτικά. Και δυστυχώς η αρχή γίνεται όταν το παιδί πηγαίνει στο γυμνάσιο, στην αρχή της εφηβείας.

Εγκληματικές είναι και οι ενέργειες των γονέων του τύπου: «Πάρε παιδί μου δέκα ευρώ να φας έξω, διότι όταν γυρίσω απ' τη δουλειά δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω», ή «θα σου έχω το κλειδί κρυμμένο στη γλάστρα στη βεράντα ν' ανοίξεις την πόρτα διότι είμαι κουρασμένη και θα κοιμηθώ νωρίς». Είναι δυνατόν να κοιμάται ήρεμα η μητέρα και ο πατέρας όταν το παιδί τους, μαθητής γυμνασίου ή λυκείου, διασκεδάζει μετά τις δώδεκα το βράδυ;

Το πιο εύκολο πράγμα στις μέρες μας είναι να προμηθευτείς ναρκωτικά. Αν όχι στην πρώτη, σίγουρα στη δεύτερη καφετέρια της πόλης μας που θα μπει ένας νέος μπορεί να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο που θα του προμηθεύσει κοκαΐνη, ηρωίνη, χασίς, μαριχουάνα ή διάφορα σύγχρονα χάπια όπως το «έκσταση». Σε κάποια λύκεια της πόλης μας οι μαθητές μαζεύουν χρήματα μεταξύ τους και αναθέτουν σε κάποιον συμμαθητή τους να τους φέρει την άλλη μέρα στο σχολείο τσιγάρα από χασίς, που τα καπνίζουν ή στις τουαλέτες ή σε χώρους που δεν τους βλέπουν οι καθηγητές τους. Το ένα τσιγάρο από χασίς σήμερα κοστίζει πέντε ευρώ. Η χρήση αυτών των τσιγάρων καθώς και δυνατών ποτών, όπως το ουίσκι και η βότκα, είναι πολύ συχνή και στις μαθητικές εκδρομές. Και βέβαια η χρήση των τσιγάρων χασίς γίνεται τις βραδινές ώρες στις πλατείες της πόλης, σε σκοτεινά σημεία ακόμη και στα προαύλια των εκκλησιών.

Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι τα παιδιά που είναι τα πρώτα υποψήφια για τα ναρκωτικά είναι αυτά που δεν έχουν την αίσθηση της οικογένειας. Δεν ξέρουν τι θα πει μεσημεριανό τραπέζι, βραδινό φαγητό, γιορτάζει ο πατέρας ή η μητέρα, θα πάμε όλοι μαζί στην εκκλησία, θα πιούμε όλοι μαζί ένα καφέ ή τέλος πάντων δε γνωρίζουν κάποιες απλές υποχρεώσεις που έχουν ως μέλη της οικογένειας.

Όλα τα παραστρατήματα των παιδιών μας γίνονται κατά την διασκέδαση. Δεν πρέπει οι γονείς να αγνοούν ότι υπάρχουν σύγχρονα ναρκωτικά που ρίχνουν οι επιτήδειοι μέσα σε ακίνδυνα ποτά και τα οποία προκαλούν απώλεια της μνήμης για κάποιες ώρες. Στη συνέχεια βιάζουν ή ασελγούν πάνω στα θύματά τους και όταν αυτά συνέρχονται δε θυμούνται τίποτα. Πολλές κοπέλες διαπιστώνουν αργότερα την εγκυμοσύνη τους χωρίς να γνωρίζουν από ποιον προήλθε.

Ένας ναρκομανής μου ομολόγησε: «Πάτερ, θα μπορούσα να σου αρνηθώ ότι παίρνω ναρκωτικά, όπως έκανα παλαιότερα και με τους γονείς μου. Τώρα όμως που βρίσκομαι κοντά στο θάνατο, γιατί κατέστρεψα με την ηρωίνη την υγεία μου, θα σου ομολογήσω για να το διακηρύττεις σε όλους τους νέους, ότι τα ναρκωτικά δεν οδηγούν σε παραδείσους, αλλά μόνο στην κόλαση της απελπισίας και της καταστροφής».

Οι νέοι μας δυστυχώς σήμερα κυνηγούν ηδονές, εντυπωσιακές διασκεδάσεις και εφήμερες δόξες. Έχουν ένα κενό στην ψυχή τους, διότι εμείς τους κληρονομήσαμε ένα κόσμο πέρα για πέρα υλιστικό. Εκείνο που μετράει σήμερα είναι η οικονομική ευχέρεια και η απόκτηση ανούσιων γνώσεων. Κανένας λόγος δε γίνεται για το πώς θα εξοπλιστούν πνευματικά οι νέοι μας.

Ποιος λοιπόν θα γεμίσει το κενό της ψυχής τους; Τους δώσαμε χρήματα και όλες τις ανέσεις και νομίσαμε ότι έτσι σβήσαμε την εσωτερική τους δίψα. Οι νέοι, επειδή έχουν μέσα τους ένα μόνιμο αναβρασμό και μια φυσική ευφορία, εύκολα μεταβάλλουν τις ιδέες και τις πράξεις τους. Αυτό συχνά γίνεται προς το χειρότερο, διότι τους λείπουν τα κριτήρια και η πείρα του καλού και του κακού.

Η μη συμμόρφωση της προσωπικής ζωής του νέου με τη ζωή της παρέας θα τον χαρακτηρίσει ανόητο σνομπ και παλαιομοδίτη. Ένας νέος μου είπε: «Η παρέα μου, μου έδωσε να καπνίσω ένα τσιγάρο χωρίς να γνωρίζω ότι είχε μέσα χασίς. Κάποια μέρα αφού είχα καπνίσει καμιά εικοσαριά τέτοια τσιγάρα μου το αποκάλυψαν, εγώ τρομοκρατήθηκα και δεν ξαναπλησίασα αυτήν την παρέα. Η φίλη μου όμως, που της έκαναν το ίδιο, το συνήθισε και προχώρησε σε πιο σκληρά ναρκωτικά, δεν είχε το ψυχικό σθένος να αποκοπεί». Η δύναμη της μίμησης δυστυχώς είναι τεράστια για τα παιδιά μας.

Γονείς, ας συνέλθουμε. Κάθε μέρα, ως οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών μας, ας τα ρωτάμε πώς πέρασαν στο σχολείο, πώς πέρασαν στη διασκέδαση τους, ποιοι είναι οι φίλοι τους. Καλό είναι να καλούμε συχνά τους φίλους των παιδιών μας στο σπίτι μας για να ελέγχουμε, με πνευματική διάκριση, το χαρακτήρα τους.

Τέλος ας έχουμε καθημερινά στο μυαλό μας τα λόγια του Ντοστογιέφσκι, «δίχως Θεό όλα επιτρέπονται». Ας εμπνέουμε με κάθε τρόπο στα παιδιά μας από τη μικρή ηλικία το σεβασμό προς τον Θεό, τη μίμηση της ζωής των Αγίων και όχι τον «αμερικάνικο» τρόπο ζωής που προβάλλει η τηλεόραση, με τα πολλά υλικά αγαθά και τις ανούσιες διασκεδάσεις.