Επικήδειος λόγος προς το μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Τρίκκης και Σταγών κυρό Αλέξιο

dsc09180 resized 1024Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημητρίου Παπαστεργίου

Σεβασμιώτατοι,

Άγιοι πατέρες,

dsc09274 resized 1024Λίγα λόγια για έναν πολύ μεγάλο Ποιμενάρχη, τον οποίο σε λίγο θα οδηγήσουμε στην τελευταία κατοικία του εδώ στην ιστορική Τρίκκη, την οποία αγάπησε περισσότερο ίσως και από εμάς του Τρικαλινού

Ήταν το 1981 που όντας τότε, ο προηγούμενος Δήμαρχος ο Κώστας Παπαστεργίου, και συνοδοιπόρος του όλα αυτά τα χρόνια τον υποδέχθηκε στην ιστορική αυτή Μητρόπολη. Και όντως τότε φρόντισε να ενώσει και όχι να χωρίσει, να αφήσει πίσω τα προβλήματα της εποχής εκείνης και να ασχοληθεί με το ποιμαντορικό του έργο για το οποίο είπατε τόσα πολλά και δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα, τα βλέπουμε σε αυτόν το Ναό, τα βλέπουμε στην κοινωνία την ίδια.

dsc09211 resized 1024Ήταν εκείνος ο οποίος πραγματικά στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 δε δίστασε να καθίσει στην Κεντρική Γέφυρα των Τρικάλων, να λερώσει τα ράσα του με την σκόνη της πόλης για να διεκδικήσει κάτι δίκαιο, κάτι το οποίο τα επόμενα χρόνια φάνηκε η αξία του. Ήταν αυτήν η σκόνη των αγώνων που πραγματικά τον δικαίωσε αμέσως μετά. Αλλά δε φάνηκε εκεί μόνο το μεγαλείο του. Το 1996 το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τον τίμησε με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης για όλη του αυτή την προσφορά. Αλλά ούτε και εκεί μόνο φάνηκε το μεγαλείο του. Θεωρώ πως πραγματικά το μεγαλείο του φάνηκε όταν εγκαίρως θεώρησε πως πλέον προσέφερε όσα μπορούσε και θεώρησε πως ήρθε η ώρα να αρχίσει η διαδικασία της διαδοχής. Και τότε ναι φάνηκε το μεγαλείο του σε αυτό και στο γεγονός ότι με τον τρόπο του έδειξε το διάδοχό του. Έναν άξιο Ποιμενάρχη ο οποίος με την ορμή του, την ικανότητά του, αλλά και την πίστη του, πλέον οδηγεί αυτήν την ιστορική στο δρόμο του Θεού.

Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για τον αποχαιρετήσω. Θυμάμαι αυτό το οποίο σε μια έκρηξη αγάπης είχε πει ότι με εκείνον το Δήμαρχο ξεκίνησα και έλαχε σε μένα να σας δώσω, αγαπητέ Γέροντα, τις ευχές, το κατευόδιο όλου του τρικαλινού λαού.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Απομαγνητοφώνηση π. Γεώργιος Γραδούλας