Α΄ Κυριακή των Νηστειών

kiriaki orthodoxias

«…Έρχου και ίδε»

Πρώτη Κυριακή των Νηστειών σήμερα και σύμπασα η Εκκλησία μας εορτάζει την νίκη της κατά των δυνάμεων του σκότους και τον θρίαμβό της κατά των αιρέσεων. Με σχετικούς ύμνους λιτανεύουμε γύρω από τον Ναό ή και μέσα σ’ αυτόν, τις Άγιες Εικόνες, τον Τίμιο Σταυρό και τα Λάβαρα. Διατρανώνουμε έτσι τον ενθουσιασμό μας στον ίδιο τον Ιησού Χριστό.

Είναι γεγονός, αγαπητέ αναγνώστη, πως η Εκκλησία μας έχει υπερκόσμια δύναμη. Αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε όλοι. Ατράνταχτο επιχείρημα είναι πως θεμελιώθηκε από τον ίδιο τον Χριστό. Άρα λοιπόν ποτέ δεν θα αφανιστεί, διότι ο Κύριος είναι «η ασάλευτη πέτρα».

Όλα αυτά τα χρόνια η Εκκλησία του Χριστού πολεμήθηκε λυσσαλέα, αλλά δεν κάμφθηκε. Βάφτηκε με το αίμα εκατομμυρίων παιδιών της, αλλά δεν αφανίσθηκε. Αντίθετα το μαρτύριό τους την δόξασε. Αιώνες ολόκληρους υπέμεινε τα πάνδεινα και ακόμη ζει.

Αλλά μην νομίσεις, αναγνώστη, πως σήμερα δεν υφίσταται διωγμούς. Όχι! Και σήμερα η Εκκλησία περνάει μια σκληρή δοκιμασία. Ας βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνολογίας και της επιστήμης. Καθημερινά διασύρεται και κατασυκοφαντείται και δεν είναι λίγοι αυτοί, συνήθως «μεγάλων επιστημονικών γνώσεων» και εχόντων γνώμη επί παντός επιστητού, που αμφισβητούν το κύρος και την ουσία της.

Η ιστορία όμως απέδειξε πως δεν είναι η Εκκλησία ανθρώπινο κατασκεύασμα, αλλά Θεοΐδρυτο σύστημα με κεφαλή τον Ιησού Χριστό. Σκοπός της, εν συνόλω, δεν είναι η απόκτηση κοσμικής εξουσία, όπως πιστεύουν και διαδίδουν σήμερα πολλοί, αλλά η σωτηρία των ανθρώπων. Οι δύσπιστοι μπορούν να ανατρέξουν στην υπέρ δισχιλιοστή ιστορία της για να πειστούν, εξαιρώντας βέβαια τα μελανά σημεία της τα οποία έχει καταδικάσει το ίδιο το πλήρωμά της.

Τι ήταν άραγε η Εκκλησία πριν από δύο χιλιάδες χρόνια; Μια ομάδα αγραμμάτων μ’ έναν άσημο ξυλουργό (κατά άνθρωπο πάντα) για αρχηγό τους. Δεν είχαν ούτε πτυχία ούτε χρήματα και πολύ περισσότερο προστάτες. Δώδεκα αυτοί, εκατομμύρια οι εχθροί τους και με κοσμική εξουσία αλλά και πολλούς προστάτες όλοι οι αντίχριστοι.

Μετά την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος η Εκκλησία ευλογείται και απλώνει τις πτέρυγες της σ’ όλο τον κόσμο. Όπου έπεσε ο σπόρος του θείου λόγου μεταμορφώθηκαν οι κοινωνίες και τα έθνη ολόκληρα. Εν μέσω παγίδων πολλών τους νίκησε όλους. Ζει και θα μεγαλουργεί αιωνίως διότι όπως προείπαμε Κυβερνήτης είναι ο ίδιος ο Χριστός. Στην Αποκάλυψη του Ιωάννου διαβάζουμε πως η Εκκλησία θα μεγαλουργήσει.

Ο σημερινός θρίαμβος μας θυμίζει και το χρέος μας, αγαπητέ αναγνώστη. Να πράξουμε δηλαδή το κατά δύναμιν για την διάδοση της πίστης μας. Ο Απόστολος Φίλιππος όταν γνώρισε τον Χριστό, έσπευσε να καλέσει και άλλους να τον γνωρίσουν. Σε όλους είπε: «Έρχου και ίδε». Το ίδιο πρέπει να πράξουμε και εμείς.

Η Ορθοδοξία είναι παρακαταθήκη που απαιτεί συνέχεια και παγκοσμιότητα. Σπεύσατε! Αμήν.

Διαλεχτός