Κυριακή των Βαΐων. Ευαγ. ανάγν.: Ιωάν. , ΙΒ΄ 1-18.

 002 baia 400x320«…Έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις απάντησιν αυτώ …»

Περάσαμε το πέλαγος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αγαπητέ αναγνώστη, και ήδη βρισκόμαστε στο κατώφλι της Μεγάλης Εβδομάδος. Βεβαίως η εβδομάδα που ανατέλλει δεν ονομάζεται «Μεγάλη», επειδή είναι μεγαλύτερη από τις άλλες ή επειδή έχει περισσότερες μέρες. Ονομάζεται «Μεγάλη», διότι είναι μεγάλα τα γεγονότα που θα συμβούν.

Θα δούμε στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή τον Χριστό μας, για τελευταία φορά, να ανεβαίνει στα Ιεροσόλυμα. Έρχεται να προσφέρει τον εαυτό Του θυσία για όλους εμάς. Ο τρόπος εισόδου αποκαλύπτει τη βαθιά απλότητα και την άκρα ταπείνωσή Του.

Και ο λαός; Όπως μας πληροφορεί ο Ευαγγελιστής : «έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις απάντησιν αυτώ». Αξίζει όμως σήμερα να αναφερθούμε στο λαό εκείνο, μα και τον σημερινό.

Ο Ευαγγελιστής μας λέγει πως ολόκληρα τα πλήθη άφησαν τα σπίτια τους, τις τυχόν ασχολίες τους, και όλοι γεμάτοι χαρά και ενθουσιασμό βγήκαν στον δρόμο να Τον προϋπαντήσουν.

 Όπως τότε, έτσι και σήμερα ο Θεάνθρωπος θα οδεύσει μυστικά το δρόμο της θυσίας. Κάθε Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί μια μυστική επανάληψη του Θείου Πάθους. Τότε ο λαός έσπευσε να τον υποδεχθεί. Εμείς όμως σήμερα τι κάνουμε; Πώς Τον υποδεχόμαστε; Τι αφήνουμε άραγε και τι θυσιάζουμε για χάρη Του;

Πολλοί θα εξέλθουν και φέτος. Θα αφήσουν τα σπίτια τους και τις τυχόν εργασίες τους. Για τον Χριστό όμως ή για τον οβελία μόνο; Για να συμμετάσχουν στο Πάθος ή για να διασκεδάσουν; Θα εξέλθουμε πολλοί από τα σπίτια μας. Αλλά να πάμε πού; Στους ναούς μας για να ζήσουμε ιερές στιγμές ή για εκδρομή; Να μερικά ερωτήματα που έχουμε χρέος ως χριστιανοί να δώσουμε απάντηση.

Τα πλήθη έλαβον τα βαΐα για να υποδεχθούν τον Χριστό. Γνωρίζεις, αγαπητέ αναγνώστη, τι βαΐα πρέπει εμείς να κρατήσουμε στα χέρια μας; Τις χριστιανικές αρετές! Τις ενάρετες πράξεις μας!

Υποδεχόμαστε και εμείς τον Χριστό σήμερα εν έτει 2013! «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός» θα ακούσουμε το βράδυ στις εκκλησιές μας. Καλούμαστε οι χριστιανοί να προϋπαντήσουμε τον Χριστό με την δοξολογία της καρδιάς μας και τον ύμνο των χειλέων μας.

Για να ζήσουμε τα Πάθη του Χριστού οφείλουμε να συμμετάσχουμε στην προσευχή της Εκκλησίας μας. Κέντρο ζωής όλων μας αυτή την εβδομάδα πρέπει να γίνει ο ναός της ενορίας μας. Αχώριστος σύντροφος το μικρό αυτό βιβλιαράκι, η «Σύνοψη».

Αγαπητέ αναγνώστη, ο Χριστός έρχεται! Πορεύεται και πάλι σήμερα το δρόμο της θυσίας. Χρέος μας να τον υποδεχθούμε. Μόνο με όσα προείπαμε θα συμμετάσχουμε πράγματι στη νίκη και την χαρά της Αναστάσεώς Του.

Καλή Ανάσταση λοιπόν! Αμήν.

Διαλεχτός