Κυριακή ΙΖ΄ Ματθαίου (Χαναναίας). Ευαγ. ανάγν.: Ματθ. ΙΕ΄, 21-28.

0000000«Ω γύναι, μεγάλη σου η πίστις! γενηθήτω σοι ως θέλεις»

Σήμερα έχουμε μία από τις συγκινητικότερες ευαγγελικές περικοπές! Παρουσιάζεται η εικόνα μιας βασανισμένης και πικραμένης μάνας που βλέπει την κόρη της να βασανίζεται από δαιμόνιο. Επιτρέψατέ μου όμως να μην αναφερθούμε τώρα για την στοργή και αγάπη της μητέρας, διότι πιστεύουμε πως είναι πράγματα γνωστά σε όλους. Στο πρόσωπο της Χαναναίας βλέπουμε και μαθαίνουμε πως γεννάται η πίστη, πως δοκιμάζεται και πως υφίσταται την δοκιμασία αυτή.

Ο Χριστός, ως τέλειος άνθρωπος, είχε εκτός από ανάγκη φαγητού, νερού και άλλων και ανάγκη ξεκούρασης. Δεν είχε όμως αμαρτίες, ήταν αναμάρτητος. Επειδή λοιπόν τον ακολουθούσαν συνεχώς τα πλήθη, αναγκάσθηκε να βγει εκτός ορίων της χώρας και να πατήσει σε ειδωλολατρικό έδαφος για να ξεκουραστεί και για να μην τον φτάνει ο όχλος.

Μια Χαναναία γυναίκα, ειδωλολάτρισσα, τον ακολούθησε και ζητούσε να γιατρέψει την κόρη της. Και γεννάται ευθύς το ερώτημα: πώς έμαθε για τον Χριστό μια ειδωλολάτρισσα; Ασφαλώς εξ ακοής.

Είναι γεγονός πως η ακοή κατέχει σπουδαίο ρόλο στην ζωή μας. Κάθε καλή ή κακή ομιλία, κάθε φήμη γίνονται γνωστά δια της ακοής. Ακούμε καθημερινά διάφορες ειδήσεις και όταν ρωτάμε να μάθουμε πώς τις έμαθε αυτός που μας τις μεταφέρει λαμβάνουμε την απάντηση «έτσι άκουσα». Δεν είναι ανάγκη να πούμε πως πολλές φορές οι φήμες γίνονται αιτία πολλών κακών, ακόμη και εγκλημάτων.

Εδώ στη Χαναναία και γενικά στα θρησκευτικά κηρύγματα δεν συμβαίνει ως ανωτέρω. Τα αποτελέσματα της ακοής είναι πλήρεις ευλογίας και σωτηριώδη. Αλλά και εμείς δεν γνωρίζουμε τον Χριστό εξ ακοής; Στο σπίτι, στο σχολείο, στην Εκκλησία, μέσα από το κήρυγμα του Χριστού; Το κήρυγμα είναι μια είδηση που ακούγεται. Κανένας δεν είδε τον Χριστό σήμερα, ούτε αυτός που κηρύττει, ούτε αυτός που ακούει.

Το κήρυγμα έχει δύναμη ν’ ανάψει την πίστη μας προς τον Χριστό. Για να γίνει αυτό χρειάζεται λίγος άνεμος. Για την Χαναναία άνεμος είναι η ανάγκη που βρίσκεται, η δοκιμασία, η κακή ασθένεια της κόρης. Κανένας άνθρωπος δεν μπόρεσε να την βοηθήσει. Η πεποίθησή της όμως έλεγε πως μόνο ο Χριστός θα βοηθούσε.

Μας ντρόπιασε εμάς τους χριστιανούς μια ειδωλολάτρισσα με την πίστη της! Η πίστη της Χαναναίας η οποία δοκιμάζεται από τον ίδιο τον Χριστό όταν Αυτός στις απεγνωσμένες εκκλήσεις της στρέφει τα νώτα Του! Παράξενο! Για πρώτη φορά ο Χριστός αντιδράει έτσι! Φυσικά αυτό συμβαίνει διότι ο Χριστός θέλει να δοκιμάσει την πίστη αυτής της γυναίκας. Είναι πίστη αληθινή ή μια πίστη που πηγάζει από μια πρόσκαιρη ανάγκη;

Και εμείς παρακαλούμε, αγαπητέ αναγνώστη, για διάφορα προσωπικά ζητήματα τον Χριστό. Πολλές φορές δεν ακουγόμαστε. Δοκιμάζει και μας ο Χριστός. Ένα είναι βέβαιο, πως αν μένουμε σταθεροί στην πίστη μας, οι επιθυμίες μας θα εκπληρωθούν. Αρκεί να είναι ωφέλιμες για μας και την ψυχή μας.

Η πίστη της Χαναναίας παραμένει ασάλευτη. «Νικάει» τον Χριστό με την ομολογία της! Ως αποτέλεσμα έχουμε την θεραπεία της κόρης και την σωτηρία της ίδιας.

Ας πιστεύουμε, αγαπητέ αναγνώστη, στον Χριστό με υπομονή και επιμονή και όλα θα είναι δυνατά για μας. Ο Θεός και μπορεί και θέλει να μας βοηθήσει. Κάθε ευλογία στην ζωή μας, κάθε πρόοδος της κοινωνίας προς το καλό, έχουν ως αρχή την πίστη του Χριστού μας.

Πιστεύηται εν τω Ευαγγελίω, λοιπόν. Αμήν.

Διαλεχτός