Γράψτε τη λέξη/φράση αναζήτησης

Popular Tags

Image

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών στα Ελευθέρια της πόλεως του Λαγκαδά

Με κάθε επισημότητα κορυφώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν επ’ ευκαιρία της διπλής εορτής για την περιοχή του Λαγκαδά, της μνήμης του Συμπολιούχου της πόλεως Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νέστορος και την επετείου της Απελευθέρωσεως εκ του Οθωμανικού Ζυγού το 1912 και εκ της Γερμανικής κατοχής το 1944.

Το εσπέρας της Πέμπτης 26ης Οκτωβρίου 2017, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Νέστορος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, τους οποίους και πλαισίωναν οι Ιερείς και οι Διάκονοι της  Ιεράς Μητροπόλεως.

Προ της ενάρξεως του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτανευτικός η μεταφορά αποτμήματος του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Νέστορα, το οποίο και φυλάσσεται εις την Ιερά Μητρόπολη, προς ευλογία και πνευματική οικοδομή των παρισταμένων πιστών.

Στην ομιλία του προς το εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στην μορφή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νέστορος, τον οποίο και χαρακτήρισε μεταξύ των άλλων οδηγό και πρότυπο μαθητείας, ενώ προ της Απολύσεως του Πανηγυρικού Εσπερινού επίδωσε το Οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου εις τον π. Δημήτριο Αβδελά, ο οποίος και θα αναλάβει την Γενική Γραμματεία της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Την κυριώνυμο ημέρα της διπλής εορτής για την πόλη του Λαγκαδά πραγματοποιήθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου, και Συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος, ο οποίος και αναφέρθηκε στις μεγάλες μορφές του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νέστορα, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να έχουμε δυνατό και αληθινό θάρρος για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της εποχής μας, έχοντας ως παραδείγματα τους προγόνους μας οι οποίοι αγωνίστηκαν για την Ορθόδοξο Πίστη και την Ελευθερία της Πατρίδος μας, μέσα σε δύσκολους χρόνους, πολλοί δυσκολότερους από αυτούς που διανύουμε σήμερα, ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι έχοντας καμάρι τον Σταυρό και την Ελληνική μας Σημαία.

Ακολούθησε η Επίσημος Δοξολογία επί τη ευκαιρία της διπλής απελευθερώσεως της Πόλεως του Λαγκαδά την ίδια ημέρα των ετών 1912 και 1944.

Μέτα το πέρας της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, παρουσία των Αρχιερέων και των Αρχών του Τόπου πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία του Πνευματικού Κέντρου Διακονία Αγάπης «Άγιος Νέστωρ», στο οποίο πραγματοποιούνται όλες οι πνευματικές και κατηχητικές δραστηριότητες του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής, υπό την επίβλεψη και την φροντίδα του Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. Του Οικουμενικού Θρόνου και Γεν. Αρχιερ. Επιτρόπου της Μητροπόλεως, π. Αναστασίου Παρούτογλου και των εφημερίων του Ναού.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.